FAQ

Ik heb nog nooit geleend maar ik sta wel geregistreerd bij BKR, hoe kan dat?
Het Bureau voor Krediet Registratie registreert iedereen die een overeenkomst bij een BKR-deelnemer heeft afgesloten. Dus ook als u een persoonlijke lening heeft afgesloten, een creditcard gebruikt of gebruikt maakt van een verzendhuiskrediet (H&M, Wehkamp, Otto etc.) wordt u geregistreerd bij BKR.

Elke overeenkomst die u afsluit bij een BKR-deelnemer wordt dus geregistreerd, dat betekend dat een BKR-registratie niet altijd negatief is. In de meeste gevallen is een BKR-notering dus niet meer dan alleen een overzicht van de overeenkomsten die u heeft gesloten.


Informatie voor starters vindt u op mijneerstekoophuis.nl.


Kan ik geld lenen zonder BKR-toetsing?

Het is mogelijk om geld te lenen zonder BKR-toetsing. Maar u moet wel onthouden dat u niet voor niets een notering heeft bij het Bureau voor Krediet Registratie.

Wanneer u er toch voor kiest om te gaan lenen zonder BKR-toetsing moet u rekening houden met een hoger rentepercentage, u valt dan namelijk in een risicogroep. U kunt ook eerst toetsen of BKR verwijderen een optie voor u is, zodat u kunt gaan lenen bij een reguliere bank die goedkoper is.


Welke instellingen of organisaties kunnen mij aanmelden bij het BKR?
Er zijn veel instellingen die u aan kunnen melden bij het BKR, deze BKR-deelnemers kunnen ook uw gegevens inzien. Voor een lijst met BKR-deelnemers verwijzen wij u naar BKR.

Wie kan mijn gegevens inzien?
Alleen uzelf en de organisaties die bij BKR zijn aangesloten kunnen uw gegevens inzien. De aangesloten organisaties worden ook wel deelnemers genoemd, deze deelnemers hebben als enige of belangrijkste hoofdactiviteit het bedrijfsmatig en voor eigen rekening en risico kredieten verstrekken aan natuurlijke personen.

U heeft als consument alleen toegang tot uw eigen gegevens. Zelfs u partner, familie of werkgever kunnen uw gegevens niet inzien. Om deze reden dient u zich ook te identificeren indien u uw gegevens aan wilt vragen.


Wat is een achterstandscodering?
Een achterstandscodering houdt in dat u achterloopt met uw financiƫle verplichtingen. In dit geval heeft u een negatieve code achter uw naam gekregen. U hoeft niet bang te zijn dat u al bij een maand achterstand een code krijgt, dit gebeurt wel als u na meerdere waarschuwingen nog niet heeft betaald of niet in staat blijkt te betalen. Deze negatieve codering kan vervelende gevolgen hebben voor u wanneer u een hypotheek af wilt sluiten, de meeste banken zullen uw hypotheekofferte niet in behandeling nemen.


Wat is een plausibele verklaring en wat kan ik daarmee?
In sommige situaties is het wel mogelijk om een hypotheek te krijgen. De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen die de nationale Hypotheekgarantie (NHG) afgeeft stelt dat bij bepaalde A-coderingen wel tot financiering over kan worden gegaan.

Wanneer dat niet het geval is kunt u proberen een schriftelijke verklaring op te stellen. Met het aandragen van een begrijpelijke oorzaak en het aantonen dat de kans op herhaling zeer klein is, bestaat de kans dat geldverstrekkers toch nog tot financiering over willen gaan.


Wat is een NHG Hypotheek?
Wanneer u een BKR-notering heeft kunt u geholpen worden door het NHG. De Stichting Waarborgfonds Eigen Woning kan u helpen door garant of borg te staan voor een lening die u met een bank aangaat. Wanneer u wordt gesteund door het NHG weet de hypotheekverstrekker dat deze haar geld terug krijgt als u zelf onverhoopt niet meer in staat bent om uw betalingsverplichtingen te voldoen. U kunt niet met elke BKR-notering geholpen worden door de NHG, met een BKR A2 notering blijkt u de meeste kans op hulp te hebben. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met de Nederlandse Hypotheek Garantie.

Wat is het CKI?
Alle BKR-deelnemers zijn verplicht om kredietovereenkomsten tussen de € 500 en € 125.000 die langer dan drie maanden duren, aan het BKR door te geven. Al deze gegevens worden geregistreerd in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI) van het BKR.